Wizyta w Cellini

Wizyta w fabryce Cellini

6 czerwca odwiedziliśmy jedną z najnowocześniejszych fabryk, produkujących kawę w Europie. Mowa oczywiście o siedzibie Cellini w Genui. Zaawansowana automatyzacja sprawia, że wytwórstwo kawy odbywa się na najwyższym poziomie. Mieliśmy okazję przekonać się, jak tak naprawdę wygląda proces produkcji naszej kawy i jesteśmy zachwyceni!

Dzień spędzony w siedzibie Celliniego był dla naszej ekipy niezwykle pouczający – na własne oczy obserwowaliśmy poszczególne procesy, jak palenie, pakowanie czy magazynowanie kawy.

Wycieczkę zaczęliśmy od miejsca, gdzie przywożone są zielone ziarenka kawy. Dowiedzieliśmy się, że zanim zostały zamówiona kawa, próbki z plantacji zostały przebadane przez wewnętrzne. Opowiedziano nam gdzie trafia i jak jest selekcjonowana do poszczególnych mieszanek.

Niezwykle pouczająca, a zarazem fascynująca była wizyta w sercu fabryki – miejscu, gdzie kontrolowany jest proces palenia ziaren. Na zaawansowanym sprzęcie mogliśmy osobiście podejrzeć procesy monitorujące cały przebieg wytwórstwa kawy.

Prawdziwe wrażenie zrobił na nas proces pakowania – ogromna przestrzeń, którą wypełniały roboty, odpowiedzialne za prawidłowe zapakowanie kawy. Proces ten był niezwykle precyzyjny – wystarczy, że wystąpiła jakakolwiek nieprawidłowość, wówczas roboty pozbywały się takich opakowań. Uszkodzone czy niepełne kawy trafiały natychmiast do utylizacji.

Następnie przeszliśmy do ogromnego magazynu, skąd wysyłane są już skompletowane zamówienia. Przestrzeń robiąca wrażenie ze względu na swoje gabaryty, a także ilości składowanej tam kawy.

Ostatnim etapem naszej wycieczki było laboratorium, gdzie trafiają próbki zielonych kaw z różnych plantacji. Zanim zostanie podjęta decyzja, skąd będą sprowadzane ziarna, najpierw są one badane przez doświadczonych specjalistów, którzy sprawdzają je pod każdym kątem. Mieliśmy okazję uczestniczyć tzw. cuppingu czyli sprawdzaniu smaku kawy, tłumaczono nam w jaki sposób rozpoznać, że dane ziarno ma defekt i z jakim rodzajem kawy mamy do czynienia.

Wewnętrzne laboratorium nie wystawia oczywiście certyfikatów – robi to zewnętrzne, niezależne laboratorium, które dodatkowo przeprowadza swoje badania na kawie.

O historii marki Cellini pisaliśmy już tu.

2019-06-18T09:56:06+00:00