Zdrowy tryb życia w ostatnich latach zrobił się popularny i nic w tym złego. Przeciwnie – fakt, że ludzie zaczynają świadomie podchodzić do możliwości własnego organizmu i słuchać jego potrzeb jest zjawiskiem pozytywnym. Różne diety oferujące menu bogate w warzywa, owoce, różnego rodzaju zdrowe kasze, chude mięsa, ryby, orzechy czy zioła to z pewnością bardzo dobry pomysł, aby pozytywnie wpływać zarówno na sylwetkę, jak i na zdrowie. Jednak, czy zastanawialiście się kiedyś, jak to jest z piciem kawy?

Zalety picia kawy, czy warto?

Oczywiście picie umiarkowanych ilości kawy nie jest niedozwolone, a nawet mówi się, że może ono przynieść korzyści zdrowotne. Na wielu portalach, podejmujących tematykę zdrowego stylu życia, można przeczytać, że:

  • Kawa spala tłuszcz,
  • Poprawia krążenie krwi,
  • Jest źródłem antyoksydantów,
  • Pozytywnie wpływa na wątrobę, a nawet na serce,
  • Zmniejsza ryzyko depresji, a nawet przeciwdziała powstawaniu nowotworów.

Jak zwykle jest to jednak tylko część prawdy.  Niestety istnieje także druga strona medalu – u niektórych osób picie kawy może spowodować problemy zdrowotne, takie jak: wrzody żołądka, choroby dwunastnicy czy trzustki . Kawa nie jest także napojem wskazanym dla osób, które zmagają się z chorobą wieńcową czy nadciśnieniem.  Oczywiście, jeśli chorujemy, to zawsze warto zapytać swojego lekarza, na jaką ilość kawy dziennie pozwala stan naszego zdrowia. Jednak osoby cieszące się dobrym zdrowiem także powinny zachować ostrożność.  Przede wszystkim ważny jest dobór samej kawy! Niestety nie wszystkie kawy, które dostępne są na rynku, mają takie same właściwości. Większość z nich zawiera szkodliwą dla ludzkiego zdrowia toksynę, a dokładnie Ochratoksynę A.

Ochratoksyna A – co to takiego?

Ochratoksyna A to substancja bezwzględnie niebezpieczna dla ludzkiego zdrowia. Mówiąc najprościej to rodzaj toksyny, którą produkuje tzw. pleśń. Odpowiedzialność za jej powstawanie zwykle ponosi nieodpowiednie magazynowanie żywności, w tym właśnie kawy.  Spożywanie Ochratoksyny może przyczyniać się do powstawania takich chorób, jak Alzheimer, choroba Parkinsona, a nawet nowotwór, ponadto źle wpływa na nerki i układ odpornościowy. Biorąc pod uwagę fakt, że Polacy lubią pić kawę i spożywają jej dużo, problem faktycznie istnieje. Jakie jest więc rozwiązanie?

Kawa wolna od Ochratoksyny

Dobrym, a w zasadzie jedynym rozwiązaniem, aby uniknąć tej szkodliwej dla ludzkiego zdrowia substancji, jest wybieranie produktów od niej wolnych lub zawierających jej śladowe ilości, niezagrażające zdrowiu. Na szczęście na sklepowych półkach coraz częściej możemy znaleźć produkty ekologiczne i przyjazne dla zdrowia, ale co z kawą? Produktem dostępnym na polskim rynku, który jest praktycznie całkowicie wolny od Ochratoksyny A, jest właśnie certyfikowana kawa Cellini.  W praktyce oznacza to, że wybierając Cellini pijemy kawę nie tylko starannie wyselekcjonowaną, bogatą w smaku, lecz także przyjazną dla naszego zdrowia i życia.

Dlaczego Cellini?

Cellini wybiera jedynie te plantacje, które uprawiają kawę w sposób staranny i ekologiczny. Następnie producent sam bada ziarna kawy przed dalszą obróbką termiczną, co sprawia, że selekcja jest niezwykle precyzyjna. Po szeregu badań kawa otrzymuje certyfikat. To wszystko sprawia, że konsumenci mogą cieszyć się zdrową kawą najwyższej jakości.

Pamiętajmy, że świadomy wybór zawsze jest tym najlepszym.

Polecamy artykuł w Wysokich Obcasach! Kliknij tu!

Karolina Skutnik