Kawiarka, french press, aeropress, chemex, dipper, kawa bez ekspresu

Dobra kawa bez ekspresu – czy to możliwe?

Wśród miłośników kawy można spotkać opinię, że ekspres to absolutny must have. Trudno nam się z tym nie zgodzić, jednak czy to aby do końca prawda? Oczywiście, jasne jest, że dobry ekspres ciśnieniowy wydobywa z kawy doskonały smak i aromat. Z drugiej jednak strony istnieją alternatywy, które pozwolą cieszyć się nam naprawdę dobrą kawą bez konieczności inwestowania w drogi sprzęt. Jakie są więc alternatywy dla profesjonalnych ekspresów?

Kawiarka, kupres, kafetierka

Wydaje się, że jest to propozycja najbardziej popularna. W wielu gospodarstwach domowych możemy dziś znaleźć tego typu urządzenie i nic w tym dziwnego, bowiem kawa z kawiarki nadal smakuje całkiem nieźle. Jej dwie największe zalety to przede wszystkim prosta obsługa i cena. Cały proces  parzenia kawy jest w tym wypadku niezwykle prosty. Do dolnego zbiornika wystarczy wlać wodę do wysokości wentyla, a sitko napełnić kawą, aby po kilku minutach cieszyć się pysznym, gorącym napojem. Zaletą tego urządzenia, jest także to, że obecnie możemy je dostać chociażby w wersji elektrycznej i indukcyjnej, jak chociażby ta, dostępna na Inspiracjach Kawowych. Ponadto kawiarki dostępne na rynku mają różne rozmiary, więc niezależnie od tego, czy chcemy napić się niewielkiego espresso w samotności czy przyrządzić klika kaw dla siebie i bliskich, to zawsze znajdziemy odpowiednią opcję. Warto też dodać, jakiej mieszanki kawy najlepiej używać do zaparzania kawy w kawiarce. Najczęściej poleca się mieszanki do espresso. Na rynku można także spotkać blendy specjalnie dedykowane takim sprzętom, jak chociażby Cellini Per Mokka.

French press – zrób to po francusku!

Alternatywą dla ekspresu może być nie tylko kawiarka, ale także popularny french press, czyli po prostu praska francuska, albo inaczej – zaparzacz z tłokiem. Podobnie jak kawiarka, jest to urządzenie przystępne cenowo i proste w obsłudze, a co za tym idzie wciąż popularne. Chociaż jego historia sięga II połowy XIX w., to french press po dziś dzień ma swoich zwolenników. Praska francuska została zaprojektowana przez Francuzów, a udoskonalona przez Włochów – dziś bazujemy na mechanizmie włoskim, chociaż nazwa jednoznacznie wciąż kojarzy nam się z Francją. Mechanizm działania jest w tym wypadku prosty, toteż z zaparzeniem kawy we french pressie poradziłby sobie każdy. Do przygotowania napoju potrzebujemy tylko gorącej wody (najlepiej w temperaturze ok. 95 ℃), dobrej jakości kawy i oczywiście urządzenia. Dużą zaletą takiego rozwiązania jest to, że możemy z łatwością oddzielić kawę od fusów, a to właśnie za sprawą tłoku z sitem. Dobór kawy do french pressu to kwestia indywidualna, jednak my polecamy 100% Arabikę w niewielkich opakowaniach, tak aby kawa zawsze była świeża i smaczna, taką jak chociażby Cellini Premium Espresso 250g.

UWAGA: w urządzeniu można równie dobrze przygotować herbatę liściastą!

Aeropress – co to jest i do czego służy?

Aeropress to urządzenie, które zostało spopularyzowane całkiem niedawno, bo w latach dwutysięcznych. Za pomysł odpowiada amerykański producent zabawek Alan Adler – ten sam, który wymyślił frisbee. Choć może to brzmieć dość surrealistycznie, to przyznać trzeba, że pomysł był świetny, bowiem aeropress doskonale radzi sobie z parzeniem kawy, a do tego to świetna zabawa – mamy więc 2w1, ale do rzeczy. Naczynie przypomina nam trochę strzykawkę, do której wkłada się tłok zakończony gumową uszczelką. Następnie należy postawić urządzenie na tłoku, wsypać kawę, wlać wodę, zakręcić i odczekać. Następnie odwracamy aeropress i „wyciskamy” kawę do filiżanki. Parząc kawę w aeropressie można się poczuć jak chemik w laboratorium i całkiem nieźle się przy tym bawić – a smak kawy? Naprawdę robi wrażenie. Do tego rodzaju urządzenia poleca się kawę jasno paloną, ponieważ to właśnie z niej możemy wydobyć najwięcej smaku. Nam jednak wydaje się, że przy tej metodzie ograniczyć nas może jedynie wyobraźnia, dlatego warto próbować i szukać swoich smaków!

Zamiast ekspresu przelewowego – Chemex

Chemex to urządzenie, które z powodzeniem może zastąpić nam ekspres przelewowy. Historia urządzenia sięga Niemiec w latach 40 XX. wieku, a za ojca pomysły uważa się Petera Schlumbohma. Jeśli używanie aeropressu można nazwać dobrą zabawą, to obcowanie z Chemexem przypomina wizytę w laboratorium alchemika. To, co wyróżnia urządzenie, to z pewnością ponadczasowy design – naczynie o kształcie klepsydry, wykonane z najwyższej jakości szkła, prezentuje się wręcz doskonale. Parzenie kawy nie jest natomiast skomplikowane. Wystarczy umieścić w naczyniu filtr zwinięty w stożek, wsypać kawę do filtra i delikatnie wlać wodę. Ważne jest to, aby dodawać niewielkie ilości wody jednocześnie, a pomiędzy kolejnymi partiami robić ok. minutowe przerwy. Na koniec również należy chwile odczekać – to pozwoli dokładnie spłynąć kawie do naczynia. Teraz wystarczy pozbyć się filtra i gotowe. Parzenie kawy za pomocą takiego urządzenia, jak Chemex jest z pewnością niezwykle efektowne, toteż polecamy je, jeśli mamy zamiar na kimś zrobić dobre wrażenie 🙂

Dripper, czyli slow coffee

Mechanizm działania tego urządzenia jest w zasadzie zbliżony do zasad funkcjonowania Chemexu. W prostych słowach – chodzi o to, żeby kawa powoli kapała (ang. drip) do naczynia. W przygotowaniu kawy za pomocą drippera potrzebne nam są także filtry. Ogromną zaletą tego urządzenia jest jego dostępność na rynku i szeroki wybór – możemy znaleźć zarówno drippery wykonane ze szkła lub ceramiczne, jak i metalowe. Coraz częściej spotykamy także produkty wykonane z tworzywa sztucznego czy plastiku. Do przygotowywania kawy w dripperze poleca się kawy o jednorodnym składzie, np. 100% Arabikę – dobrym wyborem może okazać się Cellini Prestigio 250g, którą zaliczyć trzeba do jednak z najbardziej szlachetnych singli. Jeśli chodzi o proces przygotowania, to jest on także niezwykle prosty, trzeba natomiast pamiętać o kilku zasadach, takich jak płukanie filtra gorącą wodą przed parzeniem, zachowanie odpowiedniego czasu parzenia (3-4 minuty), a także dobre proporcje kawy (ok. 5-6 gram na każde 100 ml wody).

Kawa bez ekspresu w kompaktowym wydaniu, dlaczego warto?

Przyznać trzeba, że największą zaletą wszystkich tych urządzeń jest fakt, że w stosunku do ekspresu, ich formę określić można jako kompaktową. Nie każdy z nas decyduje się na ekspres i to nie tylko ze względów finansowych – równie ważna jest także przestrzeń kuchenna. Nie zawsze bowiem dysponujemy miejscem, w którym moglibyśmy postawić ekspres – w przypadku takich urządzeń, jak kawiarka czy dripper taki problem znika. Warto dodać, że tego typu urządzenia są przenośne i nie potrzebują przyłącza do prądu, można je więc zabrać na weekendowy wypad za miasto czy dłuższe wakacje na łonie natury.

2019-10-18T13:08:57+00:00