Cappuccino, Cafe Latte, a może Latte Macchiato? Przewodnik po kawach mlecznych

Włoskie kawy mleczne

Kawa to napój, który cieszy się niesłabnącą popularnością. Ilość miejsc, w których serwowana jest dziś dobra kawa stale rośnie i to nas bardzo cieszy. Fani kawy z reguły dzielą się na tych, którzy są wierni aromatycznemu espresso, a także tych, którzy wolą tzw. kawę z mlekiem i to dla nich dedykujemy ten krótki przewodnik. Dowiedzmy się zatem, czym różnią się od siebie kawy mleczne i jak je przygotować!

Dobre espresso to podstawa

Zanim przejdziemy to rozróżnienia włoskich kaw mlecznych, należy oddać hołd klasycznemu espresso. Bez niego żadna kawa mleczna nie miałaby prawa istnieć. Espresso ma zwykle około 25-30 ml i stanowi doskonałą bazę pod różnego rodzaju inne kawy. Jak już wspomnieliśmy, jest to podstawa, kawy mlecznej, ale nie tylko. Espresso to również kawy czarne, jak Americano, Lungo czy Ristretto. Kawom czarnym należy się jednak osoby artykuł. Wracając do espresso – aby je dobrze przygotować, wystarczy zachować kilka podstawowych zasad. Niezwykle ważny jest czas ekstrakcji, czyli przelewania się wody przez zmieloną kawę. Powinien on wynosić ok. 25 sekund. Drugą, ważną sprawą jest temperatura wody, która powinna zawierać się w przedziale 88-92°C. Oczywiście niemniej ważna jest mieszanka kawy czy odpowiednie ustawienie młynka.

Cappuccino, Caffe Latte, Caffe Latte Macchiato, Mocha i Flat white

To jedna z najbardziej popularnych i lubianych kaw na świecie. Cappuccino przygotowuje się oczywiście z tradycyjnego espresso (25 ml) oraz spienionego mleka (125 ml). Pianka powinna mieć od 1 do 2 cm. Cappuccino powinno być serwowane w podgrzanej, białej porcelanie. Czasami używa się szczypty czekolady lub kakao do dekoracji, nie jest to jednak regułą.

Caffe latte to z kolei słynny napój, który serwowany jest w wysokich, przezroczystych szklankach, na spodku i z długą łyżeczką. Latte to około 200 – 300 ml kawy z mlekiem. Aby przygotować taką kawę, należy na początku zaparzyć espresso, a następnie wlać lekko spienione mleko do wysokiej szklanki. W tym wypadku pianka jest niewielka, w przeciwieństwie to Latte Macchiato, która często mylona jest z klasyczną Latte.

Caffe Latte Macchiato to z kolei kawa „warstwowa”. Sposób jej przyrządzenia różni się od przygotowania Cappuccino czy Latte. Chodzi przede wszystkim o kolejność łączenia składników. A więc w Latte Macchiato espresso wlewamy bezpośrednio do spienionego mleka, co sprawia, że tworzymy 3 warstwy – zaczynając od dołu będzie to: mleko, kawa i gruba pianka. Słowo macchiato z włoskiego znaczy tyle co „splamiony”. Można wyobrazić sobie to w ten sposób, że wierzchnia warstwa, czyli mleczna pianka jest, jakby splamiona odrobiną espresso. Warto tu także nadmienić, że samo espresso z odrobiną pianki na wierzchu to właśnie klasyczne Macchiato.

Mocha to znów wariacja na temat Latte. Do espresso dodaje się czekoladę, a następnie gorące mleko i bitą śmietanę. Ta wersja zdecydowanie bardziej przypomina deser niż kawę. Istnieje też wariacja amerykańska – tzw. Mocha Breve, którą przyrządza się z czekolady, espresso i połączenia śmietanki z mlekiem.

Najmniej skomplikowaną i zarazem najbardziej przypominjącą polską „kawę z mlekiem” jest Flat white. Słowo flat oznacza „płaski”, co dobrze opisuje charakter tego rodzaju kawy. Przygotowuje się ją po prostu z czarnego espresso i podgrzanego mleka – nie ma więc tutaj miejsca na grubą piankę. „Płaska” odnosi się więc do braku pianki.

2019-11-18T13:00:31+00:00