18 11, 2019

Cappuccino, Cafe Latte, a może Latte Macchiato? Przewodnik po kawach mlecznych

2019-11-18T13:00:31+00:00

Włoskie kawy mleczne

Kawa to napój, który cieszy się niesłabnącą popularnością. Ilość miejsc, w których serwowana jest dziś dobra kawa stale rośnie i to nas bardzo cieszy. Fani kawy z reguły dzielą się na tych, którzy są wierni aromatycznemu espresso, a także tych, którzy wolą tzw. kawę z mlekiem i to dla nich dedykujemy ten krótki przewodnik. Dowiedzmy się zatem, czym różnią się od siebie kawy mleczne i jak je przygotować!

(więcej…)

Cappuccino, Cafe Latte, a może Latte Macchiato? Przewodnik po kawach mlecznych2019-11-18T13:00:31+00:00
31 10, 2019

Arabica czy Robusta? Charakterystyka

2019-11-05T11:34:23+00:00

Historia kawy – czym różnią się Arabica i Robusta

Kaffa to region w Etiopii, od którego pochodzi słowo coffee. Dziś jest on uznawany za miejsce odkrycia kawy i kolebkę pochodzenia tego magicznego napoju. Około 600 roku n.e. owoce kawy traktowane były jako lekarstwo czy pożywienie. Niektórzy przygotowywali tak zwane „wino arabskie”, czyli innymi słowy trunek, który był owocem fermentacji ziaren kawowca. Legenda głosi, że kawę, taką jaką pijemy w obecnej formie, odkryto 700 lat później na skutek pożaru. Podobno po spaleniu drzew kawowca, jego owoce wydały niesamowity aromat. Mieszkańcy regionu Kaffa zaparzyli wówczas pierwszą kawę na świecie. Wkrótce potem rozkwitła uprawa kawy, a także handel tym produktem.

(więcej…)

Arabica czy Robusta? Charakterystyka2019-11-05T11:34:23+00:00
17 10, 2019

Kawiarka, french press, aeropress, chemex, dipper, kawa bez ekspresu

2019-10-18T13:08:57+00:00

Dobra kawa bez ekspresu – czy to możliwe?

Wśród miłośników kawy można spotkać opinię, że ekspres to absolutny must have. Trudno nam się z tym nie zgodzić, jednak czy to aby do końca prawda? Oczywiście, jasne jest, że dobry ekspres ciśnieniowy wydobywa z kawy doskonały smak i aromat. Z drugiej jednak strony istnieją alternatywy, które pozwolą cieszyć się nam naprawdę dobrą kawą bez konieczności inwestowania w drogi sprzęt. Jakie są więc alternatywy dla profesjonalnych ekspresów?

(więcej…)

Kawiarka, french press, aeropress, chemex, dipper, kawa bez ekspresu2019-10-18T13:08:57+00:00
16 09, 2019

Poznaj nową linię BIO!

2019-10-14T14:25:43+00:00

Cellini BIO – kawa certyfikowana FAIRTRADE i CCPB

Marka Cellini to od dawna synonim jakości na rynku kawowym. W trosce o najwyższą jakość produktów od dziś możemy sięgnąć po kawy nie tylko badane laboratoryjnie pod kontem zawartości składników toksycznych i niezdrowych, lecz także te organiczne, czyli po prostu w 100% naturalne.

(więcej…)

Poznaj nową linię BIO!2019-10-14T14:25:43+00:00
18 06, 2019

Wizyta w Cellini

2019-06-18T09:56:06+00:00

Wizyta w fabryce Cellini

6 czerwca odwiedziliśmy jedną z najnowocześniejszych fabryk, produkujących kawę w Europie. Mowa oczywiście o siedzibie Cellini w Genui. Zaawansowana automatyzacja sprawia, że wytwórstwo kawy odbywa się na najwyższym poziomie. Mieliśmy okazję przekonać się, jak tak naprawdę wygląda proces produkcji naszej kawy i jesteśmy zachwyceni!

(więcej…)

Wizyta w Cellini2019-06-18T09:56:06+00:00
Wczytaj kolejne wpisy