28 01, 2019

Ochratoksyna A co warto o niej wiedzieć?

2019-01-28T12:57:45+00:00

Ochratoksyna A – cicha trucizna

W ostatnich latach niezwykle popularny stał się temat zdrowego odżywiania. Jednak wciąż niewiele słyszy się o ochratoksynie A, która niestety stosunkowo często występuje w różnego rodzaju pokarmach, w tym w kawie. Oprócz tego, bardzo często może ona pojawiać się w zbożach, nasionach soi, fasoli, ciecierzycy, orzechach, ziarnach kakao, winie, soku z winogron, piwie, przyprawach i ziołach, a także właśnie w ziarnach kawy. Czym jest ta groźna trucizna i jaki jest jej wpływ na ludzki organizm?

(więcej…)

Ochratoksyna A co warto o niej wiedzieć?2019-01-28T12:57:45+00:00
19 10, 2018

Poznaj historię włoskiego espresso

2018-12-12T10:52:22+00:00

Dziś marka Cellini to lider na rynku kawowym – to synonim jakości i tradycji, które zdobyły uznanie na całym świecie. Historia marki jest długa i wiąże się z rodzinną tradycją, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Właśnie przez wzgląd na połączenie tradycji z nowoczesnymi technikami wytwórstwa kawy, dziś Cellini kojarzy się przede wszystkim z niezrównaną jakością i elegancją. Poznaj historię marki Cellini!

(więcej…)

Poznaj historię włoskiego espresso2018-12-12T10:52:22+00:00
27 09, 2018

Prezentacja herbat NewBy

2018-12-12T10:28:01+00:00

Chociaż wszyscy wiedzą, że Inspiracje Kawowe to działalność zorganizowana przede wszystkim wokół świata kawy, to nie jest to jedyna propozycja, którą składa Klientom firma DJP. W naszej ofercie znajdą Państwo również wysokiej jakości herbaty, sprowadzane z Anglii – herbacianej stolicy Europy. Dzięki marce NewBy można wyruszyć w egzotyczną, smakową podróż po najdalszych zakątkach świata. Symfonia smaków, kolorów i zapachów zdecydowanie zachwyca i kusi nawet tych najbardziej wybrednych.

(więcej…)

Prezentacja herbat NewBy2018-12-12T10:28:01+00:00
17 09, 2018

Bułkę przez Bibułkę szkolenie baristyczne

2018-12-12T10:28:46+00:00

12 września odbyło się kolejne szkolenie baristyczne, organizowane przez Inspiracje Kawowe. Tym razem spotkaliśmy się z pracownikami Bułki przez Bibułkę. Spotkanie w lokalu na Saskiej Kępie nie było jednak ani pierwszym tego typu wydarzeniem, ani ostatnim – w planach mamy wyszkolenie personelu w czterech lokalach w Warszawie i Konstancinie. Zapraszamy do obejrzenia naszej fotorelacji.

(więcej…)

Bułkę przez Bibułkę szkolenie baristyczne2018-12-12T10:28:46+00:00
12 09, 2018

Perfekcyjne espresso – jak je przygotować?

2018-12-12T09:54:24+00:00

Espresso to kawa, w której podczas parzenia niewielka ilość wody przeciskana jest przez powierzchnię odpowiednio zmielonej kawy (coffee cake), dając w efekcie skoncentrowany napar. Podczas całego procesu woda powinna mieć stałą temperaturę i określone ciśnienie.

(więcej…)

Perfekcyjne espresso – jak je przygotować?2018-12-12T09:54:24+00:00
Wczytaj kolejne wpisy