Arabica czy Robusta? Charakterystyka

Historia kawy – czym różnią się Arabica i Robusta

Kaffa to region w Etiopii, od którego pochodzi słowo coffee. Dziś jest on uznawany za miejsce odkrycia kawy i kolebkę pochodzenia tego magicznego napoju. Około 600 roku n.e. owoce kawy traktowane były jako lekarstwo czy pożywienie. Niektórzy przygotowywali tak zwane „wino arabskie”, czyli innymi słowy trunek, który był owocem fermentacji ziaren kawowca. Legenda głosi, że kawę, taką jaką pijemy w obecnej formie, odkryto 700 lat później na skutek pożaru. Podobno po spaleniu drzew kawowca, jego owoce wydały niesamowity aromat. Mieszkańcy regionu Kaffa zaparzyli wówczas pierwszą kawę na świecie. Wkrótce potem rozkwitła uprawa kawy, a także handel tym produktem.

Jakie są gatunki kawy?

Kawa, którą obecnie spożywamy, to  Arabika, Robusta i Liberika – z czego ostatnia stanowi jedynie 1% światowej produkcji. Zdecydowanie najwięcej hoduje się gatunku Arabika – stanowi on ok. 70% upraw, Robusta natomiast to ok. 30%. Kawę uprawia się między zwrotnikiem Raka i Koziorożca w Azji, Afryce, Ameryce Środkowej i Południowej, co daje łącznie ok. 60 krajów na całym świecie. Drzewo kawowca potrzebuje od 2 do 8 m2 powierzchni do wzrostu, co daje zwykle ok. od 2 do 3 kg zielonych ziaren. Uprawa kawy nie należy do prostych i szybkich. Od zasadzenia do wydania plonu trzeba czekać nawet 3-4 lata. Ziarna kawy, są ukryte w owocu składającego się z miąższu i skórki. Czerwony kolor owocu to sygnał, że kawa jest dojrzała i gotowa do zbioru.

Arabica – charakterystyka

Najpopularniejszą odmianą kawy na świecie jest Arabika. Czym charakteryzuje się ten gatunek? Zwyczajowo uprawia się go na wysokości od 600-2200 m n. p. m w umiarkowanym klimacie, chociaż gatunek Arabika charakteryzuje się wysoką odpornością na warunku atmosferyczne. Drzewka powinny osiągać od 2,5 do 4,5 metrów wysokości, a optimum wzrostu  to 15°C – 24°C. Dojrzewanie owoców kawy trwa około 7 – 9 miesięcy, a zawartość kofeiny waha się od 0,9% do 1,4% – co daje średnio 1,2%. Arabika uchodzi za odmianę szlachetną i dziś jest chętnie spożywana. W przeciwieństwie do Robusty, zawartość kofeiny jest na tyle umiarkowana, że sprzyja piciu kawy nawet klika razy w ciągu dnia.

Robusta – charakterystyka

Odmiana Robusta rośnie na wysokości od 0 do 800 m n.p.m. Drzewa kawowca osiągają  od 2,5 do 4,5 metrów wysokości, a optimum wzrostu plasuje się w przedziale od 18 °C do 36 °C. Dużą zaletą Robusty jest jej wysoka odporność na choroby, toteż pod tym względem uprawianie jej jest prostsze. Czas, którego potrzebują owoce, aby dojrzeć to przedział od 9 do 11 miesięcy. Po tym upływie zaczynają się zbiory. Zawartość kofeiny 1,8%  do 4,0%, co daje średnio 2,2% o – to aż 1% więcej niż w przypadku Arabiki, toteż Robusta uważana jest za kawę mocną, dlatego doskonale sprawdza się w mieszankach właśnie z kawą typu Arabica.

Jaką kawę wybrać – Arabika czy Robusta?

Arabika ma zdecydowanie bardziej szlachetny i delikatny smak niż Robusta, dlatego bardzo łatwo spotkać kawę oznaczoną 100% Arabika. Jeśli chodzi o odmianę Robusta, to w smaku jest ona raczej gorzka, dlatego zwykle łączy się te dwa gatunki i powstaje tzw. blend. Robusta ma jednak mocną zaletę, a mianowicie wyższą zawartość kofeiny, co sprawia, że picie kawy z wysoką zawartością jej ziaren jest znacznie bardziej pobudzające niż spożywanie 100% Arabiki. W zależności od naszych preferencji, a także możliwości powinniśmy decydować się na różne blendy czy single. Dla osób, które kawy spożywają dużo zaleca się raczej picie 100% Arabiki, właśnie ze względu na niższą zawartość kofeiny, która jak wiemy w nadmiarze może być szkodliwa.  Jeśli natomiast kawę traktujemy jako dodatek i nie pijemy jej zbyt dużo, Robusta będzie dla nas świetnym pobudzaczem.

Arabika i Robusta w Inspiracjach Kawowych

W naszym sklepie dostępne są różne rodzaje i mieszanki kaw – od 100% Arabiki, jak chociażby Cellini Prestigio, do mocnej Cellini Crema Forte, w której zawartość Robusty to aż 60%. Oczywiście w asortymencie naszego sklepu znajdziemy także mieszanki pośrednie, jak chociażby Cellini Crema e Aroma czy Cellini Crema Specjale.

2019-11-05T11:34:23+00:00