Andaluzja, popołudniowy spacer, klimatyczny rynek, słońce zalewające ulice mocnym, jasnym światłem, obfitość kolorów. Skrycie przed upałem, przy małym, restauracyjnym stoliku.

Na nim podana przed chwilą karafka chłodnego wina. Po niej delikatnie spływają krople wody. W tle dźwięki płynące z gitary miejscowego muzyka. Ten obraz zatrzymany w pamięci wkrótce trafia do architekta.

NOWE MIEJSCE

Aleja Rzeczypospolitej w Warszawie, główna trasa nowego Wilanowa, prowadząca prosto do budowanej Świątyni. Po obu stronach Alei ciąg nowych budynków, nowoczesnych osiedli. Uliczne partery wypełnione wnękami handlowymi i usługowymi, oraz punktami gastronomicznymi. Część dedykowana rodzicom  z dziećmi, część w sieciowym klimacie. Wreszcie miejsce całkowicie wyrwane od jakiegokolwiek szablonu.

nt1

NA TALERZACH

Pozornie prosta nazwa, a jednak intryguje, zachęca do sprawdzenia co jest w środku, co można zamówić, co znajdzie się na tytułowych naczyniach? Na wstępie jednak zmiana klimatu – po przekroczeniu progu zmieniamy świat i nastrój – już nie jesteśmy w Wilanowie, gospodarze przenieśli nas do kolorowych zakątków Hiszpanii.

nt2

POWITANIE

Już na wejściu witają nas kucharze – ich królestwo znajduje się na samym froncie restauracyjnej przestrzeni. Jeszcze nie wybraliśmy co chcemy zamówić, ale już chcemy sprawdzić co potrafią. Nad kartą zdążymy się zaraz pochylić, póki co szukamy miejsca dla siebie w tym pełnym kolorów, długim, stylizowanym na andaluzyjską uliczkę wnętrzu.

nt8

WYSTRÓJ

Wnętrze to wspólne dzieło gospodarzy oraz zespołu architektów A+D. Właściciele podali barwną inspirację, reszty dopełnili już artyści. Kolor, ciepło, zmiana klimatu to nasze pierwsze pozytywne skojarzenia. Wielobarwnie ale bez przesycenia, niby wąsko ale w żadnym wypadku nie ciasno, oryginalnie i przytulnie. Dodatkowe, autorskie elementy i wykończenia – przy niektórych z nich pracował mistrz ceramiki, przy innych mistrz kowalstwa.

nt3

LAS VEGAS

O ile dla wystroju ważna była inspiracja wynikająca z odwiedzin w słonecznej Hiszpanii o tyle w przypadku kuchni, serwowania dań decydowało wrażenie prosto z jednego miejsc w Las Vegas. Wejdź na luzie, nie czuj skrępowania, usiądź swobodnie, rozepnij koszulę, odsapnij, za chwilę podamy ci coś rewelacyjnego.

nt7

SPECJAŁY

Własne makarony, świetne krewetki, wyborne poliki wołowe, wychwalany przez klientów łosoś oraz świat przekąsek tapas – to tylko niektóre z pozycji, które z dumą polecają gospodarze. Dodajmy do tego wyselekcjonowane rodzaje win – w tym domowe wino hiszpańskie – oraz prawdziwą ucztę dla kawoszy – restauracja podaje włoską kawę Cellini.

nt4

OD RANA DO PÓŹNEGO WIECZORA

W coraz bardziej zatłoczonym, kawiarniano – restauracyjnym świecie, nie łatwo znaleźć miejsce proponujące nam klimatyczne przyjęcie o każdej porze dnia. „Na talerzach” zachęca już od rana zestawami śniadaniowymi, później zaprasza do skorzystania z oferty lunchowej. Popołudnie i wieczory, także możemy spędzić tu z apetytem, przyglądając się przy okazji grze kolorów i świateł. Dobrze wiedzą o tym stali goście, do grona których z pewnością dołączymy na wiosnę.

Zainspirowani wizytą i opowieściami, do zestawu wycieczkowych marzeń dodajemy szczyptę Las Vegas i Andaluzji. Gorąco polecamy to, co „Na talerzach”.

nt6

NA TALERZACH

Al. Rzeczypospolitej 12, Warszawa
facebook.com/natalerzach

 

Foto: MILUNA Ewa Milun Walczak www.miluna.pl
Tekst: Mariusz Walczak