Wielu z Was zastanawia się na pewno co czyni kawę wyśmienitą? Czy to zasługa ziaren czy palenia? Czy kawa jest szczelnie przechowywana w lodówce czy wietrzeje gdzieś w półce?

 

4_dsc_0120-copy

Tak naprawdę,  to na smak kawy wpływa niezmiernie wiele czynników…

  • Oczywiście najlepsza kawa będzie pochodziła z upraw ekologicznych, z tych regionów które nie są zanieczyszczone i dużą dbałość przykłada się do zbierania owoców
  • Kawa najlepsza i najzdrowsza dla naszego organizmu to ta, która jest pozbawiona szkodliwej OCHRATOKSYNY!
  • Nie można ukrywać, że sam proces palenia ma duży wpływ na finalny smak kawy – najlepszym sposobem na to, aby ziarna były wypalane równomiernie jest zbieranie ich w takim samym momencie dojrzałości
  • Kawa powinna być zawsze szczelnie zamknięta, przechowywana najlepiej w lodówce – tak, aby jej aromat nie uwalniał się przedwcześnie oraz aby nie miała kontaktu z wilgocią

3_dsc_0284-copy

A jak wybrać odpowiednią kawę dla siebie?

Po pierwsze, musimy zdecydować z jakim rodzajem kawy chcemy mieć na co dzień do czynienia – czy ma to być kawa zmielona czy też kawa ziarnista – którą będziemy mielić sami w domu – wybór będzie oczywisty, jeżeli mamy już w domu młynek do kawy, bądź ekspres z wbudowanym młynkiem.

latte-5m

Kolejnym krokiem będzie wybór odpowiednio dopasowanej do naszych upodobań i gustów mieszanki. A tutaj mamy już prawie zupełną dowolność i szeroki wachlarz kaw z którego możemy czerpać: może być to 100% arabika, która jest nieco kwasowa (taką kawą jest np. dostępna w naszej ofercie PRESTIGIO), osoby szczególnie zwracające uwagę na sposób i rodzaj upraw mogą pokusić się o 100% arabikę pochodzącą z upraw ściśle ekologicznych, w których normy przestrzegane są najsurowiej, a do tego kawa posiada certyfikat fair trade (jest to kawa BIO ORGANIC).

fullsizerender-2

Dla miłośników kawy zrównoważonej, z przyjemnym dla podniebienia czekoladowym posmakiem, proponujemy kawę GRANCREMA z niewielką domieszką robusty (85% arabiki 15% robusty).

fullsizerender-3

Jeżeli chcemy uzyskać piękny efekt art latte, najlepszym wyjściem będzie kawa GRANAROMA – ta mieszanka, dzięki nieco większej zawartości robusty (20% robusty 80% arabiki) tworzy wspaniałą cremę, która spowoduje, że nasze art  latte będzie za każdym razem niepowtarzalne.

7

Dla osób lubiących mocną, bardzo wyrazistą kawę najlepiej sprawdzi się CLASSICO (70% arabiki, 30% robusty), która dzięki powiększonej zawartości robusty, ma zarazem więcej kofeiny.

fullsizerender