Idąc w ślad za wpisami mówiącymi  o espresso, przybliżę Wam dziś świat kaw przygotowywanych na jego bazie – czyli cappuccino i latte.

009m

Są to bardzo lubiane odmiany napojów kawowych, szczególnie dla osób, które przepadają za dodatkiem mleka do kawy.

Jeżeli jesteście ciekawi czym latte różni się od cappuccino oraz jak przygotować je własnoręcznie zachęcam do dalszej lektury.

latte-4m

Caffe Latte

Aby przygotować perfekcyjne latte potrzebujemy dobrze spienionego mleka. Wypełniamy nim wysoką szklankę zostawiając około 1cm po to, aby móc dopełnić  ją jedną porcją espresso. Espresso wlewamy powoli, aby uzyskać prawidłowe warstwowanie.

Ciekawym i smacznym dopełnieniem latte będą dostępne na rynku syropy np.: migdałowy, waniliowy, karmelowy oraz wykończenie w postaci bitej śmietany. Na zimne zimowe wieczory świetnie  sprawdzą się rozgrzewające  syropy o smaku: cynamonowym, imbirowym bądź dyniowym.

cellini

Cappuccino

Do uzyskania tego napoju potrzebujemy podwójne/pojedyncze espresso zaparzone w filiżance do cappuccino. Pojemność takiej filiżanki to zazwyczaj od 150ml do 180ml. Filiżankę wypełniamy po brzegi spienionym mlekiem i mleczną pianą. Na wierzch możemy posypać cynamon lub kakao.

dsc_0499-copy

Najlepszą piankę pozwolą nam uzyskać mleka o dużej zawartości tłuszczu, takie które mieszczą się w przedziale od 3,2% do 10% będą zdecydowanie w porządku. Na rynku są dostępne specjalne mleka dla baristów, można jednak spokojnie  wykorzystywać te ogólnodostępne w sklepach. Doskonałym wyjściem dla osób nietolerujących laktozy będą mleka roślinne: popularne sojowe, bądź mniej znane migdałowe czy kokosowe. Mleka roślinne idealnie komponują się ze smakiem kawy, dając jej charakterystyczny dla rodzaju mleka posmak, który nie przeważa jednak w całym napoju a delikatnie go dopełnia.

Smacznego!

 

Tekst: Patrycja Dajer